Beklim samen met een gids de toren van de Grote Kerk

Hoorn, 29 maart 2017

Heeft u binnenkort een familiedag in Hoorn of krijgt u gasten dan bestaat er sinds kort de mogelijkheid om  met een gezelschap van maximaal 15-18 personen onder begeleiding van een ervaren gids en bestuurslid van de Vereniging de trappen van de toren van de Grote Kerk te beklimmen.

De toren bestaat uit vier verdiepingen welke makkelijk te beklimmen zijn, mits u trappen kunt lopen. Via een trap van 71 treden komt u op de verdieping waar drie balkons een prachtig en indrukwekkend uitzicht geven over Hoorn. Ook staat hier het torenuurwerk opgesteld. Een verdieping met vier grote klokken (2755, 1663, 1350 en 950 kilo!) en de hoogste verdieping met 48 klokken, variërend van 850 tot 6 kilo en de speelcabine van de beiaardier.

Wat krijgt u verder te zien en te horen tijdens een begeleide torenbeklimming?

  • U kijkt over de stad naar het zuiden, oosten en westen vanaf zo’n dertig meter hoogte, zicht op de Koepelkerk en vergezicht over het IJsselmeer
  • U krijgt uitleg over hoe het carillon werkt, klokken van bijna 3000 kilo tot maar zes kilo
  • U ziet dan dat het grote torenuurwerk (met een slinger van ruim een meter lang en een gewicht van zo’n dertig kilo) eigenlijk wordt aangedreven door een klein gewichtje van maar dertig gram
  • U begrijpt tijdens de klim omhoog dat de beroepskwaal van beiaardiers versleten knieën is
  • En een gerichte tuimelaar geen dolfijn uit de Noordzee is.

Om een afspraak te maken voor een bezoek aan de toren, neemt u contact op met Harm Stumpel, secretaris van de Vereniging, via H.A.M.Stumpel@xs4all.nl. Een bezoek duurt ongeveer een half uur tot drie kwartier (meerdere groepen achter elkaar zijn mogelijk). De prijs is 2 euro per persoon en kan naderhand worden betaald aan de secretaris.

Het seizoen voor de torenbeklimming loopt van 1 april tot 1 oktober.