Impressies

Verhalenkamer over de toren op Open Monumentendag 2017

Speciaal voor Open Monumentendag 2017 organiseerde Stichting Op Roet een aantal verhalenkamers. Tijdens verhalenkamers worden op verschillende historische locaties betekenisvolle verhalen en verborgen geschiedenissen van de monumenten ontsloten.

Ook in de toren van de Grote Kerk, recht onder te klokken van het carillon, werd een Verhalenkamer gehouden. De verhalen werden onder andere door bestuurslid Harm Stumpel verteld:

  • Anja Morit vertelde over de geschiedenis van de Grote Kerk waaruit zal blijken dat een klokkentoren niet altijd op de kerk hoeft te staan.
  • Harm Stumpel vertelde over de geschiedenis van de drie vier carillons oftewel, hoe houd je de moed erin om al het geld bij elkaar te krijgen.
  • Jos Bakker vertelde over hoe hij de klok heeft horen luiden, maar…

 

Bekijk hieronder alle filmpjes:

 


Concertseizoen 2017 – gezamenlijk luisteren in historische binnentuin 

Het concertseizoen 2017 zit er weer op. We kunnen terugkijken op een mooie reeks concerten van uiteenlopende beiaardiers uit binnen- en buitenland. Ook het publiek was uiteenlopend – naast de trouwe luisteraars mochten wij ook toeristen van diverse nationaliteiten verwelkomen om kennis te laten maken met de typisch Nederlandse beiaardmuziek. Ook het mooie weer was opvallend dit jaar. Wij hopen iedereen in 2018 weer te mogen verwelkomen!


Gedicht over het Hoornse carillon door Hoornse stadsdichter

Het Hoornse carillon diende als inspiratiebron voor de stadsdichter, Hedwig Baartman, voor een bijzonder gedicht waarin de historie van het carillon mooi tot uitdrukking wordt gebracht!

Hoe geluid kan smelten

Een dikke huid heeft hij die dagelijks klokken luidt
Waar menig kind en weduwnaar de lippen pruilt
Op brand of pest of ander noodgewoon gevaar

Er was een tijd van zwaar metaal
De kerk, de staat, aan de grens een buurland opgesteld
Met gloeiende poken en glimmend te zwaard
Klaar voor plundering en aanval tot overgave
Uitgeteld

Dít carillon geeft al eeuwen mee
Herrijst als feniks uit de as
Overleefde hete brand, vergoten tot granaat en bom
Menigmaal gedwongen tot verstommen

Toch geeft de klank nooit op
Galmt hij intergalactisch door
Bespeeld door warme vingers en trillingen der planeten
Zal hij zelf nooit vertellen wat wij zijn vergeten

Door Hedwig Baartman, stadsdichter Hoorn, mei 2016


Interview met stadsbeiaardier Frits Reynaert

In 2013 werd de stadsbeiaardier Frits Reynaert geïnterviewd door de EO. Na zijn studie aan het conservatorium in Amsterdam richting orgel, raakte hij geïnteresseerd in carillon. In dit korte filmpje verteld Reynaert wat hem inspireert.


Gezamenlijk luisteren in de binnentuin van bibliotheek Hoorn

De vereniging ‘Het Carillon te Hoorn’ organiseert elk jaar gedurende de zomer en het voorjaar een concertreeks. Beiaardiers van over de hele wereld worden uitgenodigd om een stuk te spelen op het Hoornse carillon. Het spel van de beiaardier is door de hele stad te beluisteren. Sinds 2016 is iedereen welkom om gezamenlijk een concert te beluisteren  in de prachtige binnentuin van bibliotheek Hoorn. Een mooie gelegenheid om medeluisteraars en geïnteresseerden te ontmoeten.

BewarenBewaren