Evenementen

Elk jaar organiseert vereniging Het Carillon Hoorn een aantal concerten en evenementen. Houdt deze pagina in de gaten voor het laatste nieuws over concerten en evenementen!

Concertprogramma 2019

De data voor de concerten van 2019 zijn nu al bekend. Omdat dit jaar het jaar van de Gouden Eeuw in Hoorn is, zal aan de gastbeiaardiers worden gevraagd om een of enkele stukken tijdens de concerten te verbinden met de 17e eeuw of met 17e-eeuwse componisten. Onze stadsbeiaardier, Frits Reynaert, zal in de komende maanden gastbeiaardiers uit binnen- en buitenland uitnodigen. De data zijn:

– 5 juni
– 19 juni
– 3 juli
– 19 juli
– 31 juli
– 21 augustus

Traditiegetrouw zal Reynaert zelf het openingsconcert verzorgen. Wilt u al eerder iets horen van de Hoornse stadsbeiaardier, Reynaert bespeelt gedurende het hele jaar elke donderdag tussen 17:00-18:00 het carillon in de Grote Kerk en elke derde zaterdag van de maand tussen 16:00-16:45.

Volg ons ook op Facebook om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws omtrent het concertprogramma. Neem gerust contact met ons op voor vragen of suggesties over onze activiteiten.

Wij hopen u weer te mogen verwelkomen tijdens de concerten!


Bijzondere torenbeklimming met gids

Heeft u binnenkort een familiedag in Hoorn of krijgt u gasten dan bestaat er sinds kort de mogelijkheid om  met een gezelschap van maximaal 15-18 personen onder begeleiding van een ervaren gids en bestuurslid van de Vereniging de trappen van de toren van de Grote Kerk te beklimmen.

De toren bestaat uit vier verdiepingen welke makkelijk te beklimmen zijn, mits u trappen kunt lopen. Via een trap van 71 treden komt u op de verdieping waar drie balkons een prachtig en indrukwekkend uitzicht geven over Hoorn. Ook staat hier het torenuurwerk opgesteld. Een verdieping met vier grote klokken (2755, 1663, 1350 en 950 kilo!) en de hoogste verdieping met 48 klokken, variërend van 850 tot 6 kilo en de speelcabine van de beiaardier.

Wat krijgt u verder te zien en te horen tijdens een begeleide torenbeklimming?

 • U kijkt over de stad naar het zuiden, oosten en westen vanaf zo’n dertig meter hoogte, zicht op de Koepelkerk en vergezicht over het IJsselmeer
 • U krijgt uitleg over hoe het carillon werkt, klokken van bijna 3000 kilo tot maar zes kilo
 • U ziet dan dat het grote torenuurwerk (met een slinger van ruim een meter lang en een gewicht van zo’n dertig kilo) eigenlijk wordt aangedreven door een klein gewichtje van maar dertig gram
 • U begrijpt tijdens de klim omhoog dat de beroepskwaal van beiaardiers versleten knieën is
 • En een gerichte tuimelaar geen dolfijn uit de Noordzee is.

Om een afspraak te maken voor een bezoek aan de toren, neemt u contact op met Harm Stumpel, secretaris van de Vereniging, via H.A.M.Stumpel@xs4all.nl of gebruik het contactformulier. Een bezoek duurt ongeveer een half uur tot drie kwartier (meerdere groepen achter elkaar zijn mogelijk). De prijs is 2 euro per persoon en kan na afloop worden betaald aan de secretaris.


Beiaardiers concerten 2017

In gezamenlijk overleg is ervoor gekozen om aankomend concertseizoen een thema te hanteren, namelijk Nederlandse en Vlaamse muziek. Afgelopen maanden de Hoornse stadsbeiaardier, Frits Reynaert, bezig geweest om het programma verdere inhoud te geven en beiaardiers te selecteren die binnen dit thema een stuk ten gehore kunnen brengen.

Het is hem gelukt om diverse gezelschap uit binnen- en buitenland in te plannen:

– 7 juni Frits Reynaert
– 21 juni Eddy Mariën (België)
– 5 juli Galina Elshaeva (Rusland)
– 19 juli Margareth Pan (U.S.A)
– 2 aug Gijsbert Kok
– 23 aug Bob van der Linden

Traditiegetrouw zal Reynaert zelf het openingsconcert verzorgen. Wilt u al eerder iets horen van de Hoornse stadsbeiaardier, Reynaert bespeelt gedurende het hele jaar elke donderdag tussen 17:00-18:00 het carillon in de Grote Kerk en elke derde zaterdag van de maand tussen 16:00-16:45.


Concertagenda 2017

In juni start het concertseizoen van 2017. Ook dit jaar wordt er gezorgd voor een divers programma met bespelingen van nationale en internationale beiaardiers. Het openingsconcert zal gespeeld worden door de stadsbeiaardier van Hoorn, Frits Reyneart, en zal plaatsvinden op 7 juni om 19:30. Alle concerten zijn net als vorig jaar te beluisteren vanuit de sfeervolle binnentuin van bibliotheek Hoorn.

De concerten vinden plaats op:

 • 7 juni – Openingsconcert (Frits Reyneart) – start: 19:30
 • 21 juni
 • 5 juli
 • 19 juli
 • 2 augustus
 • 23 augustus

Meer informatie over de invulling van het programma volgt spoedig. 

Naast de reguliere concerten zal in verband met  de start van Open Monumentendag 2017 op 9 september om 13:00 een concert door Frits Reyneart worden verzorgd in samenwerking met de Hoornse Brassband o.l.v. Erwin ter Bogt.

Wij hopen u op 7 juni te verwelkomen met een drankje om de opening van het seizoen te gezamenlijk te vieren!


Concertagenda 2016

De bespelers van de concertenreeks van dit jaar zijn bekend! Bijzonder is dat de stadsbeiaardier buiten zijn eigen concert alleen vrouwelijke beiaardiers heeft geprogrammeerd. In 2016 zal tevens het 25-jarig jubileum van de restauratie van het klokkenspel herdacht worden met een feestelijke ontvangst. Ook zal de stadsbeiaardier, Frits Reynaert, zijn 25-jarig jubileum vieren. Het beloofd weer een muzikaal seizoen te worden!

1 juni                   Liesbeth Janssens

15 juni                 Julie Zhu

17 juni                 Frits Reynaert 25 jaar stadsbeiaardier en 25 jaar ingebruikname carillon

13 juli                  Monika Kazmierczak (Polen)

27 juli                  Tiffanny NG (U.S.A.)

17 augustus        Rosemarie Seuntiëns

24 augustus       Audrey Dye (België)

31 augustus        Elena Sadina en Sergej Gratchev (Rusland) vierhandig

10 september    Open-Monumentendag Frits Reynaert met de Hoornse Brassband o.l.v. Erwin ter Bogt

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren