Indiaase klokjes

Hoorn, 10-3-2017

Een delegatie van de Vereniging is recent naar India geweest om eens te kijken hoe men daar omgaat met klokken. In het straatbeeld zie je namelijk dat die veel voorkomen. Welke functies hebben deze klokken? En hoe verschillend de klokken van de Westerse? Een korte impressie…

Bovenstaande klokjes hingen naast de ingang van een piepklein tempeltje bij een kruispunt van een aantal drukke wegen. De twee binnenste klokjes lijken nog op de in het Westen gebruikelijke gietvorm, maar de twee buitenste hebben de vorm die veel vaker in de hindoetempels gebruikt wordt. Zoals de twee voorbeelden van losse klokjes hieronder:


 

 

 

 

 

 

 

 

Soms wordt zo’n klokje zodanig opgehangen dat je hem ook kunt luiden zoals hieronder aan een stang, maar meestal worden ze met de hand aangeslagen of met een touwtje aan de klepel.

De grootste invloed van het westen was in de negentiende eeuw die van de Engelsen. In een door Lt. Col. Claude Martin opgerichte school in Lucknow (800 km van Delhi) staat een klok in de engelse traditie. Om de sociale omstandigheden in India te duiden: de school is een internaat voor kinderen van 4 tot 16 jaar met schoolgeld van € 2000 per kind per maand!

Maar ook in tempels staan Westers gevormde klokken. Hieronder een voorbeeld van een typische klok uit de Hindoe tempel Laxmi Narayan in Delhi. Deze klokken hebben vooral een ceremoniēle functie.