Klassiek en modern op de beiaard

Op woensdagavond 18 augustus 2021 geeft de internationaal werkende beiaardier Roy Kroezen een uur lang een concert op de beiaard van de Grote Kerk in Hoorn.

Zijn programma heeft veel invalshoeken, het begin is modern amerikaans, dan een paraguayaanse wals, een amerikaanse suite voor beiaard, en dan een klassieker van Tsjaikowski.

Maar als je dan het programma volgt kom je daarna via Duitsland in Kentucky terecht, dan naar het oude Perzië, een stukje Oostenrijk en aan het eind weer terug in Nederland.

De beiaardier heeft al net zo’n levensloop. Hij is voor beiaard opgeleid in Amersfoort, de Nederlandse Beiaardschool, daarna stadsbeiaardier van onder andere Zwolle, Arnhem en Hoogeveen geworden, maar later terechtgekomen in Illinois en Missouri.

Aanvang van het een heel uur durende concert is 19.30 uur met een half uur inloop. De luisterplaats is de tuin van de bibliotheek aan het Kerkplein met ook een ingang in de Wisselstraat. Het concert is geheel gratis toegankelijk, U krijgt koffie of thee vooraf en een wijn, bier of fris na afloop. Ook is er een meet-and-greet met de beiaardier, maar aan het einde van het concert verschijnt hij natuurlijk eerst op het balkon om een applaus in ontvangst te nemen. Met andere woorden, kom in de bibliotheektuin, kies een stoel uit en ga lekker zitten luisteren. Géén mondkapjes, wél anderhalve meter, maar de tuin is groot genoeg.

Roy Kroezen (1967) ontving zijn orgelopleiding aan het ArtEZ Conservatorium te Arnhem, bij Cor van Wageningen en Theo Jellema. Beiaard studeerde hij aan de Nederlandse Beiaardschool te Amersfoort bij achtereenvolgens Bernard Winsemius (1996 Praktijkdiploma) en Henk Verhoef (2008 Master of Music). Hij was beiaardier van Zwolle, Arnhem, Hoogeveen en Huissen en organist aan het Apostolisch Genootschap te Hilversum en de R.K. Martinuskerk te Hoogland, dirigent van de Rooms Katholieke Linge Parochies en dirigent van diverse koren.

Hij was voorzitter van de Muziekcommissie van de Nederlandse Klokkenspel Vereniging en won prijzen in diverse internationale beiaardconcoursen. Hij gaf beiaard- en orgelconcer­ten in diverse landen in Europa, de Verenigde Staten, Curaçao en in 2002 gaf hij negen weken lang zes concerten per dag in Huis ten Bosch op het eiland Kyushu in Japan.

Sinds 2016 is hij beiaardier van Centralia in Illinois, organist van de St. Mary Catholic Church aldaar en organist van het Fox Theater in St. Louis. Met ingang van september 2021 wordt hij ook organist van de Trinity Lutheran Church in Centralia.

Foto: Marco Slot