5e concert: Vier handen op één beiaard

Op woensdagavond 11 augustus 2021 geven twee beiaardiers een deels vierhandig concert op de beiaard van de Grote Kerk in Hoorn.

De Belgische beiaardier Jacob de Vreese en zijn Amerikaanse collega Rachel Perfecto staan in de beiaardwereld bekend als het Sonata Duo, zij spelen een programma met een landenthema: eerst van Brazilië naar Spanje, dan door Franse velden, vervolgens bij Italiaanse piazza’s en tot slot naar een dromerig einde.

Aanvang van het een heel uur durende concert is 19.30 uur met een half uur inloop. De luisterplaats is de tuin van de bibliotheek aan het Kerkplein met ook een ingang in de Wisselstraat. Het concert is geheel gratis toegankelijk, U krijgt koffie of thee vooraf en een wijn, bier of fris na afloop. Ook is er een meet-and-greet met de twee beiaardiers, maar aan het einde van het concert verschijnen ze natuurlijk eerst op het balkom om een applaus in ontvangst te nemen..

De namen van de componisten zullen niet voor iedereen bekend zijn, maar de muziekstukken zijn wel bekend. Niet alleen gewone liedjes van volkszangers, maar ook delen uit opera’s zoals La Donna e Mobile uit de opera Rigoletto van Giuseppe Verdi. In ieder geval is het samenspel van deze twee beiaardiers op één klavier zeer bijzonder om te beluisteren. Met andere woorden, kom in de bibliotheektuin, kies een stoel uit en ga lekker zitten luisteren. Géén mondkapjes, wél anderhalve meter, maar de tuin is groot genoeg. Kijk ook eens op carillonhoorn.nl.

Het Sonata Duo vormde zich nadat Rachel Perfecto en Jakob De Vreese elkaar ontmoetten op de Koninklijke Beiaardschool ‘Jef Denyn’ te Mechelen, waar ze beiden interesse hadden in het arrangeren van muziek voor beiaard in diverse bezettingen. Al snel begonnen ze samen te experimenteren met muziek voor beiaard, hobo, piano en orgel in alle mogelijke combinaties. Zo treden ze vaak op met concerten voor beiaard en hobo, beiaard 4-handig en orgel en hobo.
Jakob De Vreese, stadsbeiaardier van Geraardsbergen en hulpbeiaardier van Gent, begon zijn muzikale carrière op 9 jarige leeftijd, toen hij piano ging studeren op de muziekacademie van Oostakker bij Patrick Christens. Van 2006 tot 2009 studeerde hij piano bij Alan Weiss op het Lemmensinstituut, waar hij ook in contact kwam met de beiaard. Hij startte dan ook in 2010 met de opleiding tot beiaardier aan de koninklijke beiaardschool ʽJef Denynʼ te Mechelen bij Dina Verheyden en Koen Van Assche en in juni 2017 is hij met grote onderscheiding afgestudeerd. Hij was laureaat bij verschillende internationale beiaardwedstrijden. Zo won hij in 2013 het Internationaal Concour voor beiaardiers in Saint-Amand-Les-Eaux en werd hij 2e bij de Internationale Beiaardwedstrijd te Goes in 2015. Jakob is verder actief als organist waar hij zich vervolmaakte bij Paul De Maeyer. Hij geeft concerten, en is verbonden als liturgisch organist aan de kerken van de kanaaldorpen te Gent en de basiliek van het bedevaartsoord Lourdes-Oostakker.
Rachel Perfecto komt uit New York en studeerde muziek aan Yale University, waar ze voor het eerst de beiaard leerde kennen. In 2015 werd ze lid van de Guild of Carillonneurs in North America. Dankzij een studiebeurs van de Belgian American Educational Foundation studeerde Rachel een jaar aan de Koninklijke Beiaardschool ‘Jef Denyn’ waaraan ze in juni 2016 met de grootste onderscheiding afstudeerde. Rachel heeft ook masterdiploma’s behaald in de musicologie aan de KU Leuven en koordirectie aan het Conservatorium van Antwerpen, waar ze nog verder orkestdirectie studeert bij Ivo Venkov. Ze is werkzaam als de hoofdbibliothecaris van het Antwerp Symphony Orchestra en ze dirigeert het koor Cum Gaudio in Sint-Martens-Latem en het CBM-koor te Tienen.